In de pers

Uitreiking Certificaten – 26 januari 2023

Patiënt Experts gevierd op donderdag 26 januari tijdens de Uitreiking van de Certificaten!

Ze hebben succesvol een opleiding van zes maanden gevolgd over ons gezondheidszorgsysteem en over hun ziekte. Dit certificaat biedt hen nu de mogelijkheid om als deskundige vrijwilliger aan de slag te gaan bij hun patiëntenvereniging.

De uitreiking vond plaats in het RIZIV en werd voorafgegaan door een toespraak van Mickaël Daubie, directeur-generaal van de Dienst voor geneeskundige verzorging – RIZIV en een inleiding door Stefan Gijssels, voorzitter van het Patiënt Expert Centrum.

Het evenement werd gevolgd door verschillende panels van Patiënt Experts van de aangesloten patiëntenverenigingen van het Patient Expert Center die getuigden over hun inzet als Patiënt Experts. Het was ook de gelegenheid voor de verschillende patiëntenverenigingen KickCancer, ReumaNet, MS-Liga, Gynca’s, Collectif Drépanocytose en CLAIR om hun activiteiten voor te stellen

patientexpertcenter.be/event/uitreiking-certificaten-26-januari-2023/ 

   Vechter Anne uit Sint-Niklaas: "Aangrijpend dat zo veel mensen dit doen om patiënten te steunen"

Behalve geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek, is Levensloop ook een evenement dat lotgenoten samenbrengt. De zogenaamde vechters, mensen die strijden tegen kanker, vinden hier niet alleen steun bij elkaar, maar ook bij iedereen die hen een hart onder de riem komt steken. Anne uit Sint-Niklaas is één van die vechters. Zij strijdt al jaren tegen baarmoederhalskanker.

TV-OOST 16/10/2022

8 september 2022

Kathleen (60), Anne (54) en Caroline (46) verenigen vrouwen met kanker en bieden troost met fijn boekje

In de Evergemse koffiebar met de toepasselijke naam Troast stelden de Ertveldse Kathleen Thienpond, Anne De Middelaer uit Sint-Niklaas en de Ledegemse Caroline Salomez het boek ‘Troost bij Kanker’ voor. Het ruim honderd pagina’s vlot lezend werkje met inspirerend proza en poëzie is rijk geïllustreerd met stijlvolle kleurtekeningen. Het moet kankerpatiënten niet enkel troost, maar ook erkenning en warmte brengen in moeilijke tijden.

Ivan Vanhove


“Aanleiding voor de uitgave is de vierde World GO-Day(dag rond gynaecologische oncologie, red.) op 20 september. Om daarvoor aandacht te vragen, organiseert vzw Gynca’s zondag 18 september een wandeling in Kortrijk”, zegt Kathleen. De kankerpatiënte is de oprichter van de vzw. “Een werkgroep zocht teksten bij elkaar, kroop zelf in de pen en liet de Hongaarse Agnes Szuhai, Caroline Salomez en haar moeder Dominique passende tekeningen maken. Er staan gedichten van onder meer Stijn De Paepe en Geert De Kockere in ons boek. Sabine De Vos en Dirk De Wachter schreven aangrijpende proza. 

We zochten een evenwicht tussen aandacht voor hoop, kracht, pijn en verdriet in de diverse behandelingsfases. Hopelijk kan ons boek inspirerend werken voor kankerpatiënten en hun naasten.”


“Opkomen voor onze rechten”

”Caroline kreeg zeven jaar geleden de diagnose van kanker en richtte daarop een Facebookgroep op. Die telt intussen 350 leden. In 2020 werd ook Anne lid. Zij postte een paarse shirt, de kleur van vechters tegen kanker. Meteen ging de bal aan het rollen. In september van dat jaar brachten we een groep gemotiveerde mensen uit alle hoeken van Vlaanderen bijeen en werd vzw Gynca’s opgericht. Er is nog steeds te weinig informatie en we willen opkomen voor de rechten van kankerpatiënten. Daarom is onze vereniging allerminst overbodig. De vzw groeit nog steeds snel en kon al wel wat stenen verleggen. Zo organiseerden we al heel wat activiteiten en webinars.”


70.000 kankerdiagnoses per jaar

“Gynca’s is als erkende organisatie ook lid van het Vlaamse Patiëntenplatform en heeft een band met de Stichting tegen Kanker en Kom op tegen Kanker”, zegt Anne. “We zijn geen vereniging die lidgeld vraagt, maar houden via Facebook contact met elkaar. In België krijgen jaarlijks meer dan 3.000 vrouwen de diagnose van gynaecologische kanker. Ons land telt jaarlijks 70.000 kankerdiagnoses. Hoewel de wetenschap snel evolueert en een groot aantal behandelingen efficiënt zijn, staan die patiënten voor een zware periode. Ze worden overspoeld door uiteenlopende gedachten.

Actrice Viv Van Dingenen, die zelf kanker overwon, is meter van het project en kreeg het eerste exemplaar van ‘Troost bij Kanker’. Dat werd uitgegeven door Het Punt, kost 18 euro en bestel je via www.gyncas.be/webshop. 

Ivan Vanhove

lees het artikel in GVA of Nieuwsblad

 V.l.n.r.: Anne De Middelaer (vzw Gynca's) - Glenn Philips (BelOrta) - Kathleen Thienpond (vzw Gynca's) - Jacob De Smedt (Spar Colruyt Group) - Marja Van Dessel (BelOrta producent) - Steven Stouten & Tim Anthonis (Spar Kessel)

2 februari 2022

Traditiegetrouw koppelt BelOrta de verkoop van de primeurasperges aan een goed doel. Dit jaar koos de groente- en fruitcoöperatie ervoor om Transplantoux, vzw Gynca’s en
G-Voetbal Kortrijk te steunen, waar wij heel trots en dankbaar voor zijn.

Het volledige artikel kan je lezen op de site van BelOrta 


21 oktober 2021

Op deze dag tegen kanker plaatste de stad Turnhout het verhaal van Mariska, bestuurslid vzw Gynca's, over baarmoederhalskanker op hun facebookpagina: facebook stad TurnhoutMariska Janssen

20 september 2021

Libelle publiceerde online een artikel over het belang van regelmatig een uitstrijkje te laten te nemen, hierbij ook verwijzend naar vzw Gynca's: Libelle online 20/09/202119 september 2021

Elk jaar opnieuw is er op een 20 september de internationale World GO day: een dag dat er wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor gynaecologische kankers. De stad Sint-Niklaas plaatste hierover een artikel op  hun website:
Stad Sint-Niklaas 19/09/2021

14 september 2021

Nadat ze vzw Gynca's gecontacteerd hadden, die hen in contact brachten met een aantal lotgenoten die hun verhaal wilden vertellen, publiceerde 'Dag Allemaal' een heel informatief artikel over gynaecologische kankers. Als je deze link volgt, kan je het volledig artikel online lezen: Dag Allemaal 14/09/2021