preventie
waarom adviseren we gynaecologisch onderzoek?
Filmpje is gemaakt met de steun van GSK
Gynaecologische onderzoeken zijn van cruciaal belang voor vrouwen om verschillende redenen:
Vroege Detectie van Ziekten: Gynaecologische onderzoeken, zoals uitstrijkjes en bekkenonderzoeken, kunnen vroege tekenen van gynaecologische aandoeningen, waaronder kanker, opsporen. Vroege detectie vergroot de kans op een succesvolle behandeling en herstel.
Preventie van Ziekten: Sommige tests, zoals HPV-vaccinaties, kunnen vrouwen beschermen tegen het risico op het ontwikkelen van bepaalde gynaecologische kankers.
Monitoring van de Reproductieve Gezondheid: Gynaecologische onderzoeken kunnen de gezondheid van de voortplantingsorganen controleren, wat belangrijk is voor vrouwen die zwanger willen worden of gezondheidsproblemen in dit gebied hebben.
Beoordeling van Menstruatieproblemen: Vrouwen met menstruatieproblemen kunnen door gynaecologische onderzoeken de oorzaak van hun symptomen laten vaststellen en passende behandelingen ontvangen.
Advies en Voorlichting: Gynaecologen bieden vrouwen advies en voorlichting over verschillende aspecten van hun gezondheid, waaronder anticonceptie, seksuele gezondheid, en menopauze.
Controle van Infecties: Gynaecologische onderzoeken kunnen helpen bij het opsporen en behandelen van seksueel overdraagbare infecties, wat essentieel is voor de algemene gezondheid.
Algemeen Welzijn: Regelmatige gynaecologische bezoeken stellen vrouwen in staat om vragen en zorgen te bespreken met betrekking tot hun gezondheid en welzijn, waardoor ze proactief kunnen zijn in het behouden van een goede gezondheid.
Het is belangrijk om regelmatig gynaecologische onderzoeken bij te wonen en de aanbevelingen van je zorgverlener te volgen, zelfs als je geen symptomen ervaart. Dit helpt bij het behouden van een optimale gezondheid en het voorkomen of vroegtijdig opsporen van problemen die anders mogelijk onopgemerkt blijven.
minder kans op kanker met 12 goede voornemens
Wist je dat Stichting tegen Kanker een prachtige pagina op haar website heeft met alle preventieve maatregelen die het risico op kanker helpen verminderen?
Wil je hier meer over lezen klik dan zeker op de link.
uitstrijkje
Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Meer informatie hierover vind je op de pagina van bevolkingsonderzoek.be
humaan papilloma virus (HPV)
Sommige (gynaecologische) kankers worden veroorzaakt door het humaan papilloma virus (HPV).
In bijna 90% van de gevallen gaat een HPV-infectie onopgemerkt voorbij, maar bepaalde varianten van het HPV-virus kunnen zowel bij vrouwen als bij mannen tot ernstige en vervelende ziekten leiden.
Wil je meer weten over HPV? Bekijk dan zeker dit filmpje en bezoek de website Samen tegen Humaan Papilloma Virus.
Heel veel informatie over HPV en HPV vaccinatie vind je in onderstaande brochures die je online kan raadplegen of downloaden:
Wat is het Human Papillomavirus?
De meeste HPV-geassocieerde tumoren kunnen worden voorkomen door vaccinatie.
Welke vaccinaties bestaan er? Hoe werkt zo een vaccinatie? Waarom wordt HPV-vaccinatie aangeraden voor zowel jongens als meisjes? Deze vragen en hun antwoorden vind je terug in deze ENGAGe brochure.
Je kan ze niet tegen alles beschermen. Maar wel tegen het HPV-virus
Alle meisjes en jongens van het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen kunnen gratis ingeënt worden tegen het HPV-virus. HPV is een veelvoorkomend virus, waarvan er meer dan 100 types bestaan. Meestal merk je helemaal niets van deze infectie. Maar op lange termijn kunnen sommige types van HPV kanker veroorzaken.
Terugbetalingsregeling van de federale overheid
Voor meisjes , en sedert 1 augustus 2022 nu ook voor jongens die niet in aanmerking komen voor de gratis vaccinatie is er een gedeeltelijke terugbetaling voorzien via de mutualiteit (RIZIV). De vaccins moeten in dat geval zelf aangekocht worden in de apotheek, op voorschrift van een arts. Vaccinatie gebeurt in dat geval door een arts, en niet door het CLB.
De terugbetaling geldt voor alle meisjes en jongens van 12 tot en met 18 jaar. Wie ouder is maar al een eerste vaccin kreeg voor de 19de verjaardag, komt ook in aanmerking voor terugbetaling. Het schema dient wel afgewerkt te worden met hetzelfde vaccin.
Deze en andere nuttige informatie vindt je op de website van zorg en gezondheid.