Behandelingen en gevolgen

Klinische studies

Een patiëntvriendelijke weg om

Klinische Studies te Ontdekken


(meerdere talen beschikbaar)

Meer info op clinicaltrial.be


Lymfoedeem

Lymfoedeem bij gynaecologische kankers 

Lymfoedeem is een van de meest voorkomende bijwerkingen bij gynaecologische kankers. 

Uitgebreide informatie vind je in deze brochure van ENGAGe

Psycho-oncologie

Psycho-oncologie 

Patiënten, hun partners en hun familieleden kunnen anders reageren op de diagnose van kanker en de behandeling ervan. Emoties die verband houden met ziekte en therapie variëren van persoon tot persoon en van dag tot dag. Met deze folder over psycho-oncologische problemen, willen we u en uw verzorgers ondersteunen bij het omgaan met kanker en de bijwerkingen van de behandeling, Psycho-oncologie is een interdisciplinaire benadering tussen psychologie en oncologie. Het omvat medische, psychologische en sociale aspecten van kanker en factoren die de remissie kunnen beïnvloeden of progressie van de ziekte. 

Radiotherapie

Sexualiteit en intimiteit

Brochure Kanker & seks

Seksualiteit is vaak nog een taboeonderwerp, voor zowel patiënten als zorgverleners. De overgrote meerderheid van de kankerpatiënten en hun partners voelen zich niet op hun gemak om zo'n gevoelig onderwerp zelf ter sprake te brengen.

In deze brochure vind je info en tips om het gesprek met zorgverleners aan te gaan.

Is je zin in seks verminderd of zelfs verdwenen sinds je diagnose en behandeling van kanker? 

Je bent zeker niet de enige! Verlies van libido is een vrij veel voorkomend probleem bij overlevenden van kanker. Dit is het gevolg van bijwerkingen van de behandeling, zoals hormonaal onevenwicht en stress. Tijdens de periode van diagnose en behandeling hebben veel vrouwen het gevoel dat ze in de ‘overlevingsstand’ staan, wat betekent dat seksuele gevoelens en activiteiten geen prioriteit hebben. Simpel gezegd, seks kan het laatste zijn waar een kankerpatiënt aan denkt in deze tijd. Veel vrouwen moeten niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk herstellen. En soms kan het moeilijk zijn om seksuele verlangens weer op te wekken en na zo‘n lange onderbreking terug te keren naar een actief seksleven. Deze gids is er om jou en je libido een kleine kick-start te geven. 

Voeding en beweging

Voeding en beweging voor patiënten met gynaecologische tumren.

Deze brochure is in de eerste plaats bedoeld voor patiënten met gynaecologische maligniteiten en hun families. Andere geïnteresseerden die graag wetenschappelijk onderbouwde informatie zoeken over de relatie tussen kwaadaardige ziekten en voeding kunnen het ook nuttig vinden. Het doel is om vragen te beantwoorden over voeding en lichaamsbeweging tijdens en na de behandeling van kanker. Het biedt ook aanbevelingen om met de moeilijkheden van deze ziekte en de behandeling om te gaan.